Aracımda bir süredir iPad kullanıyorum önceki yazılarımı takip ettiyseniz bunu zaten biliyorsunuz. Bu sefer aracıma bir Wifi Geri Görüş Kamerası ekledim.

Bu çalışmayı tamamlayalı 1 yılı geçti ama blog’ta paylaşmaya pek vaktim olmadı.


Okumaya devam etmekden önce aşağıda projemin önceki adımlarını anlatan yazılarımı da inceleyebilirsiniz:


Elimizde neler var bir görelim:

  • iPad “lightning” üzerinden şarj olabiliyor ve aracın orjinal teybine “aux” üzerinden bağlı.
  • Direksiyon üzerinden medya kontrolü sağlayabilmek için iPod haberleşme protokolünü kullanarak iPad’e medya kontrol komutları gönderebiliyoruz.
  • Araçtan aldığımız bazı verileri (CANBUS),  “BLE” üzerinden iPad’te kurulu olan kendi yazdığım dashboard uygulamasına aktarabiliyoruz. Böylece aracın radyosu üzerinden yapılan bazı ayarları iPad üzerinden görüntüleyebiliyoruz.
  • CANBUS üzerinden geri vites durumu izleniyor ve geri vitese takıldığında otomatik olarak önce camların aşağı inmesi sağlanıyor.
  •  Araç yarım kontak yapıldığında yeni araçlarda bulunan “gösterge karşılama” özelliğini ekledim. Bu şekilde yarım kontak yapıldığında devir saati 6000 devire gelip tekrar azalıyor. Tamamen göze hoş gözükmesi için düşünülmüş birşey başka birşeye yaradığı yok açıkçası 🙂
  • Direksiyonda bulunan tuş takımını Türkiye’de bulunmayan daha kalabalık bir tuş takımıyla değiştirdim. Bunun için İngiltereden kazalı bir C4 VTR’den çıkma parça kullandım. Direksiyonun üstüne yeni gelen “menu”, “esc” gibi fonksiyon tuşlarını kullanarak kendi geliştirdiğim uygulama üzerinde menüler üzerinde ekrana dokunmadan gezebiliyorum.

Nasıl Başladım?

Mevcut entegrasyonuma yeni bir ekran daha eklemeden bir wifi geri görüş kamerası eklemek hep üstünde düşündüğüm birşeydi. Çin’li arkadaşlar sağolsunlar yardımıma koştular. WiFi Video Transmitter. Bu cihazlar eskiden de vardı ama daha çok ev için video aktarımında kullanılıyordu ve pahalıydı. Araç kullanımına yönelik versiyonları 2 yıldır internette var. Bende bir tane satın aldım.

AliExpress bağlantısını da paylaşayım ilgilenmek isteyen olursa buyursun.

 

 

 

wifi geri görüş kamerası

wifi geri görüş kamerası

 

Wifi Geri Görüş Kamerası Montajı

Cihazın montajı oldukça kolay. 12 Volt ile besliyorsunuz. Ben wif geri görüş kamerasının güç kablosunu geri vites lambasına paralel bağladım. Cihazın güç kablosunu ise arka aydınlatmalara bağladım. Dolayısıyla araçta parkları yaktığınız zaman transmitter çalışmaya başlıyor. Transmitter’ı geri vitese bağlamanızı önermem. Aşağıda nedenini açıklayacağım.

Transmitter cihaz açıldığında WIFI-AVIN adında bir wifi hotspot oluşturuyor. tableti bu wifi hotspot’a otomatik olarak bağlanacak şekilde ayarlıyorsunuz. Bağlandıktan sonra ise AppStore’dan “WIFI AVIN” adındaki uygulamayı indiriyorsunuz.

WIFI ile cihaza bağlıyken uygulamayı çalıştırdığınızda uygulama ekranına kamera görüntüsü akmaya başlıyor. Görüntü basit hesapla 100 – 200 ms civarında gecikmeli geliyor. Ama bu işlevselliği etkilemiyor. Bir çok göz bunu farketmeyebilir bile.

WIFI Transmitter cihazı geri vitese bağlarsanız, her geri vitese taktığınızda cihazın açılması, Hot spot’un görünür duruma gelmesi, iPad’in bu erişim noktasına bağlanması süreci için yaklaşık 20 saniye beklemeniz gerekir ki İstanbul trafiğinde bu sizin için bir işkenceye döner. O yüzden alternatif güç kaynağı noktaları bulmaya bakın. Ben arka aydınlatmalara bağladım ve aracın park lambaları açıldığında cihaz açılır duruma geldi. Siz farklı şeyler de deneyebilirsiniz.

 

Wifi Geri Görüş Kamerası Uygulaması

WIFI AVIN

WIFI AVIN Uygulaması Ekran Görüntüsü

Yukarıdaki cihazı satın alarak ve standart bir geri görüş kamerası kullanarak sizde bu sistemi rahatlıkla kendi aracınızda uygulayabilirsiniz. 30$ civarında kamerasıyla birlikte böyle bir çözüm bence fiyat olarak da çok uygun.

Gelelim son dokunuş kısmına; bu aşamada bu uygulamayı kendi geliştirdiğim dashboard uygulamasına entegre etmek istedim. Önce wireshark kullanarak cihazın gönderdiği paketleri analiz edip kendi uygulamam içine direk bu video akışını eklemeye çalıştım. Ama çinliler sağolsunlar hem video akışı hemde uygulamanın sinyalleşmesi için UDP kullanmışlar. Aracın CANBUS PID’lerini ters mühendislikle çözen ben, bu adamların protokolünü ve veri çerçeve yapısını çözemedim.

Sonunda pes edip kendi uygulamam üzerinden WIFI AVIN uygulamasının tetiklenmesini sağlayan bir çözüm üstüne gittim. Başarılı da oldu. Bu yöntemle geri vitese takıldığında kendi dashboard uygulamam otomatik olarak WIFI AVIN uygulamasını çalıştırır duruma geldi.

Büyük ihtimal bu yazı, araç içi iPad projemdeki son yazım. Yapılacak şeyler kaldı mı evet.. apple watch ile merkezi kilit entegrasyonu gibi bir kaç fikir daha vardı ama yeni ilgi alanımı araç elektroniğinden, ev otomasyonu teknolojileri ve nesnelerin internetine çevirdim. Umarım bu zamana kadar ki yazılarımdan zevk almışsınızdır. Bundan sonrakiler büyük ihtimal buram buram IoT kokacak.