Projenin ikinci fazında; aracın direksiyon kontrollerini iPad’i kontrol etmek için kullanıyoruz..

Projenin ilk kısmında tabletin fiziksel montajı ve basit ses ve elektrik bağlantılarını tamamlamış olduk. Şimdiki problemimiz; play/pause, sonraki/önceki şarkı, ipad kilitleme fonksiyonlarının direksiyon kontrolleriyle sağlayabilmek.


Okumaya devam etmekden önce aşağıda projemin önceki adımlarını anlatan yazımı da inceleyebilirsiniz.

  1. Carputer Projem
  2. Arabada iPad Mini

Bu amaçla Arduino UNO R3 board üstüne, CANBUS Shield  kullandım. (http://www.seeedstudio.com/depot/CANBUS-Shield-p-1240.html)

Amacımız:

  1. iAP (iPod Accessory Protocol) kullanarak iPad’i kontrol edebilmek.
  2. Direksiyon butonlarına basıldığında Arduino üstüne taktığım CANBUS Shield aracılığıyla aldığım CANBUS mesajları arasından bu buton mesajlarını ayrıştırıp işleyebilmek.
  3. Yukarıdaki iki özelliği oluşturan kod bloğunu birleştirip amaca uygun çalışmasını sağlamak.

İlk olarak ses iletimi ve şarj için kullandığım ipod pinout board’un serial pinlerinin bağlantısını yaptım. Arduino’yu bir iAP uyumlu cihaz olarak tanıtmak için Accesory Pin’ini 500 Kohm’luk bir dirençle toprağa bağladım.

Arduino’nun hardware serial pinlerini direk ios bir cihaza aktaramayız. Arduino 5V seviyesiyle haberleşiyor, oysa iOS cihazlarda bulunan seri port 3.3V seviyesinde haberleşiyor. Bu sebeple araya 3.3V – 5V, çift taraflı bir logic level converter devresi ekledim. Aşağıdaki fotoğrafta; Arduino R3, Breadboard üstüne kurulmuş level converter bloğu, ve iPod pinout board ile aradaki bağlantı yapılmış halini görebilirsiniz.

IMG_0004

İkinci aşama Arduino Uno R3 üstüne CANBUS Shield’ı eklemek ve   herşeyin düzgün bir şekilde çalıştığından emin olmak. Aynı zamanda güç ve data bağlantılarını sağlayacak soketi de devreye ekledim. (Kullandığım CANBUS Shield’ın özelliği, aracın 12V bağlantısıyla devreyi besleyebilmek için DB9 soket üstüne iki adet giriş pin ve CANBUS Data pin girişlerinin ayrılmış olması)

IMG_0008

iPod kontrollerinin sorunsuz çalıştığını gördükten sonra devreyi breadboard üstünden kurtarıp can verebiliriz. Çok fazla devre elemanı olmadığı için delikli pertenaks kullandım ve bu küçük ara bağlantı kartını kaçak kat misali CANBUS Shield’ın üstüne çıktım.

IMG_0106

Araç bağlantılarını tamamladıktan sonra, devreyi iPad yuvasının arka kısmına yerleştirdim. Uygun bir zamanımda yapının nasıl çalıştığını gösteren bir video çekip ekleyeceğim.

iAp ve Dock Connector bağlantılarıyla ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler için aşağıdaki bağlantıları paylaşıyorum:

  • Dock Connector Pin-out –> http://pinouts.ru/Devices/ipod_pinout.shtml
  • Apple Accessory Protocol –> https://nuxx.net/wiki/Apple_Accessory_Protocol